Zware goederen als bedrijf vervoeren doe je zo

Zware goederen als bedrijf vervoeren doe je zo

Wat komt er allemaal kijken bij het vervoeren van zware goederen? In veel gevallen kan een slecht beheer van dit soort vervoer een economisch verlies betekenen, zowel voor de zender alsook voor de vervoerder. Het vervoer van zware goederen vereist het gebruik van specifieke gereedschappen en machines zoals bijvoorbeeld: een goederenlift, kranen. heftrucks en andere soorten infrastructuur.

Vervoer van zware goederen: Definitie van de goederen

Zware goederen worden gekenmerkt door hun breedte, lengte en hoogte en zijn bovendien zwaar als gevolg van het materiaal waarmee ze zijn vervaardigd. In de meeste gevallen gaat het om materialen zoals aluminium of andere metalen.

Zwaar transport: waarmee moet rekening worden gehouden?

Of het nu gaat om bevoorrading, invoer of uitvoer, het is belangrijk minimumvoorwaarden te kunnen garanderen zodat het transport correct verloopt en de goederen in de juiste omstandigheden op hun bestemming aankomen. Hieronder geven we een aantal punten om aan te denken

1. Veiligheid

Naast het vastzetten van de goederen op de aangegeven wijze en het vermijden van vallen of verschuiven, is het van groot belang dat de lading in de vrachtwagen op de juiste wijze wordt verdeeld, zodat breuk of schuren wordt voorkomen. Bovendien mag niet uit het oog worden verloren dat het verplaatsen of omvallen van zware goederen in een vrachtwagen zelfs kan leiden tot een ernstig ongeval op de weg.

2. Laden en lossen

Hier spelen de personen die met deze handelingen belast zijn een zeer belangrijke rol; zij moeten volledig gekwalificeerd zijn en over de nodige machines beschikken om deze handelingen uit te voeren.

3. Opslag

Zowel op de plaats van herkomst als op de plaats van bestemming moet men over de nodige opslagplaatsen beschikken. Bovendien moeten deze pakhuizen naar behoren worden bewaakt zodat de veiligheid van en de controle op de koopwaar te waarborgen, want wanneer wij het over zware koopwaar hebben, hebben wij het in het algemeen ook over zeer dure koopwaar.

4. Indeling en controle zware goederen

Hier moet rekening worden gehouden met de burgerlijke aansprakelijkheid voor de goederen die in dit geval bij de vervoerder in kwestie ligt. Zoals gezegd brengen zware goederen over het algemeen aanzienlijke kosten met zich mee vanwege het dure materiaal, alsmede kapitaalgoederen en logistiek waarmee hoge investeringen zijn gemoeid. Is er dus sprake van schade of incidenten met betrekking tot de goederen die door de vervoerder zijn ontstaan, is de vervoerder daarvoor verantwoordelijk