Meer balans? Tips voor werkende moeders

Steeds meer moeders gaan, naast de zorg voor de kinderen, werken. Parttime en soms ook fulltime. Het aantal werkende moeders neemt dus toe. Hoe vind je de juiste balans tussen het moederschap en een negen-tot-vijf-baan? Is flexwerken de oplossing? 3 tips tegen kleine stressmomentjes!

3 tips voor werkende moeders

Vrouwen willen het liefst werk en gezin combineren.Volgens cijfers van het CBS willen vooral jonge, hoogopgeleide vrouwen hun carrière niet opgeven zodra ze moeder worden. En de verwachting is dat deze trend voorlopig nog wel zal aanhouden. Aan de andere kant neemt ook het aantal burn-outklachten onder jonge vrouwen toe. Werkende moeders die te veel hooi op hun vork hebben genomen? Hoe zorg je ervoor dat jouw stresslevel op een gezond niveau blijft?

1.    Flexxen werkt alleen als je goed plant

Net als de werkende moeders, neemt ook het aantal flexwerkers al jaren toe. Dit komt o.a. doordat veel moeders voor flexibele werktijden kiezen. Het voordeel hiervan is dat je de dag zelf kunt inplannen en er voor de de kinderen bent op momenten dat dit nodig is. Nadeel is dat je vaak van hot naar her rent en dingen soms nét niet afkrijgt voordat je weer op het schoolplein wordt verwacht.

2.    Flexibele kinderopvang

Er is ook speciale kinderopvang voor ouders met flexibele werktijden. Deze kinderopvang in Amsterdam bijvoorbeeld, waar kinderen – in overleg – ook buiten de reguliere tijden worden opgevangen. Alleen de gedachte dat je na het afsluiten van je computer niet hoeft te haasten om op tijd bij de crèche te zijn, is al goud waard!

3.    Pak je rustmomentjes!

Het klinkt logisch, maar veel werkende moeders vergeten nog wel eens dat de verdeling tussen werk en privé 50/50 moet zijn om in balans te blijven. Wat mij altijd erg goed helpt als ik gestresst dreig te raken is mediteren. ‘s Ochtends, als nog niemand wakker is of ‘s avonds voordat ik ga slapen. Gewoon even terug naar jezelf. Yoga werkt ook goed als stressverlager!