Spuitgieten is een vrij nieuwe maar wel erg bruikbare techniek die op vele manieren kan worden ingezet. Zo kun je kant-en-klare producten laten ontwikkelen, maar kun je ook test- en prototypes in de ontwerpfase vast tot leven laten komen. Hoe je precies een product voor spuitgieten ontwerpt, leggen wij je in dit artikel kort uit.
Stap 1: De hoofdvorm
Je begint altijd met het uittekenen van de hoofdvorm van je product. Dit is als het ware de buitenkant van je product. Begin door een bakje te tekenen en bepaal direct welke afwerking het product moet krijgen. Denk ook alvast aan de lossing die je product moet hebben. Een standaard vuistregel is dat de lossing nooit naar 0 graden mag toelopen en minimaal 2 graden moet zijn. Naast deze elementen moet je ook nadenken over de deellijn, de positie van de aanspuiting en de wanddikte van het product.
Stap 2: Details
Na het uitwerken van de hoofdvorm is het tijd voor meer details. De details ontstaan in de interfaces van het product. Hier geef je aan waar eigenschappen als gaten, ribben, schroefbussen en dergelijke moeten komen, waarmee het product functioneel wordt. begin hierbij vrij grof en werk naar steeds meer details toe.
Een belangrijk onderdeel binnen de detaillering zijn de ribben. Die vormen de uiteindelijke uitstootzijde van je product. De ribben moeten blijven plakken aan de uitstootzijde, zodat deze makkelijk kan worden uitgestoten. Breng de lossing van de ribben pas achteraf aan en houdt hierbij minstens 0,5 graden aan.
Ook belangrijk zijn de radii van je product. Deze stap voltooi je echter pas als laatste. Houd hierbij rekening met een minimale radius van R0.5 millimeteer.
Stap 3: Aanspuiten
Het product wordt vaak aangespoten vanaf de zichtzijde van het product. Aangezien dit de belangrijkste kant van het product is, moet je vooraf al nadenken over de mogelijkheden om lelijke plekjes te voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het aanspuiten.
Je kunt een product koud laten aanspuiten. De productprijs kan hierbij hoger zijn, maar de prijs voor de investering is vaak lager. De toepassing wordt gebruikt als je rechtstreeks op een bestaand product kunt aanspuiten, maar ook edge gates en duikbootjes worden veel gebruikt.
Je kunt ook aanspuiten volgens het hotrunner principe. Hiervoor heb je geen tak of runnen nodig, waarmee je kosten bespaart. Over het algemeen leidt het aanbrengen met vloeibare kunststof tot stabielere resultaten. Ook dit kun je rechtstreeks op een product spuiten, maar wordt vooral gebruikt wanneer er meerdere posities aangespoten moeten worden.