Het begrip duurzaamheid groeit enorm, je hoort het vrijwel elke dag in het nieuws. Duurzaamheid is ook een belangrijk onderwerp in de bouw. Hier vinden regelmatig nieuwe ontwikkelingen plaats, waaronder houtskeletbouw. Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de hoofdstructuur van een gebouw bestaat uit houten balken, stijlen en dwarsliggers. Dit is als het ware een soort skelet, het geraamte van het gebouw. Het dient als een soort draagstructuur van het gebouw, en biedt ondersteuning aan het dak, de muren en vloeren. In dit blog lees je de voordelen van houtskeletbouw, en waarom deze methode een stuk vriendelijker is!
De voordelen van houtskeletbouw
Dit is een van de bouwmethoden die veel voordelen met zich meebrengt. Houtskeletbouw bestaat uit geprefabriceerde onderdelen die ter plaatse gemonteerd kunnen worden. Doordat ze al eerder gemaakt zijn, scheelt het wat in de bouwtijd. Het in elkaar monteren is een snel en makkelijk proces, wat er ook voor zorgt dat het kostenbesparend is: er is minder tijd nodig, wat kan sparen op de lonen van medewerkers. Het is ook goed nieuws voor de CO2-uitstoot. Deze is namelijk een stuk minder hoog doordat er minder machines aanwezig zijn, er is minder brandstofverbruik en ook minder overlast. Dit proces is flexibel, wat maakt dat het gemakkelijk aangepast kan worden, zelfs tijdens de bouw nog! Dit kan omdat het hout kan worden gemonteerd en gedemonteerd zonder beschadigingen. Het kan daardoor makkelijk aangepast worden om gebruikt te worden voor een ander doeleinde. Nog een voordeel is de isolatie die houtskeletbouw brengt. Door de thermische en geluidsisolerende materialen kan er binnen een stille en comfortabele ruimte gecreëerd worden. Ideaal voor zowel wonen als werken! De houten constructies zijn over het algemeen licht, waardoor er minder funderingswerk nodig is. Dit werkt weer positief op onder andere de bouwkosten! Al deze voordelen zorgen ervoor dat de houtskeletbouw aantrekkelijk is voor de bouwsector. Zeker bij projecten waar duurzaamheid, energiezuinigheid en flexibiliteit een pré zijn.
Duurzaamheid
Houtskeletbouw is dus een constructie van houten palen die in elkaar worden gezet. Het kan zo zijn dat er tijdens de bouw besloten wordt dat er iets anders moet gebeuren. Dit kan ook wanneer er blijkt dat er iets niet klopt of aanpassingen nodig zijn. Het hout is uit elkaar te halen, en wanneer dit goed gebeurt kan het zonder beschadigingen uit elkaar komen. Dit hout kan je dan weer gebruiken voor nieuwe projecten of andere doeleinden! Je kan ervoor kiezen om iets aan te bouwen, uit te breiden of juist iets kleiner te maken. Over het algemeen komt het hout uit verantwoord beheerde bossen. Dit maakt dat het proces een stuk milieuvriendelijker maakt. Het hout heeft een goede isolatie eigenschap. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van dit proces, zullen gebouwen minder energie gebruiken wat een positieve uitkomst heeft op het milieu en het kostenplaatje! Zo kun je dus eigenlijk heel duurzaam bouwen.